Felul în care comunicăm și forma în care răspundem la ce anume ni se transmite și întâmplă ține de maturitatea individuală și de nivelul de contaminare a stării de Adult a Eului.

Fiecare om manifestă trei tipuri de stari ale Eului.

  1. Starea de Părinte – derivă din figurile parentale, iar în această stare individul simte, gândește, acționează, vorbește și reacționează exact ca unul dintre parinții săi, pe vremea când era el copil.
  2. Starea de Adult, este starea în care persoana își evaluează în mod obiectiv mediul și calculează probabilitățile și posibilitățile sale pe baza experiențelor anterioare.
  3. Starea de Copil, este starea în care individul simte, gândește, acționează, vorbește și reacționează exact așa cum o facea la o anumită vârstă a copilariei. Este esential ca individul să-ți înțeleagă copilul, deoarece este partea cea mai valoroasă a personalității.

În interacțiunea dintre două persoane pot apărea mai multe stari ale Eului, mai exact șase, și este important de știut ce stare este activă în diferite momente. Între aceste stări ale Eului, în momentul interacțiunii a două persoane, au loc tranzacții (stimul – răspuns).

Tipuri de tranzacții

1. Tranzacții complementare 

  • Sunt cele mai simple tipuri de tranzacții, în baza cărora dialogul poate continua la nesfârșit.
  • Este tipul de tranzacție ce pornește dintr-o stare a Eului a interlocutorului și primește răspuns tot în aceeași stare. Spre exemplu: o persoană ce solicită o informație și primește răspunsul căutat. Soțul o întreabă pe soție unde îi este cravata preferată, iar soția îi spune unde să o găsească (tranzacție AA). Soțul îi mulțumește și îi spune că nu știe ce s-ar fi făcut fără ea, iar ea îi spune că nici ea nu ar ști ce s-ar face fără el (tranzacție CC), iar conversația poate continua la nesfâtșit.

2.Tranzacții încrucișate

  • Sunt tranzacțiile în care ceva merge prost, iar în astfel de tranzacții comunicarea se întrerupe.
  • Este tipul de tranzacție ce pornește dintr-o stare a Eului a interlocutorului și primește răspuns într-o stare diferită față de cea din care a pornit stimulului inițial. Spre exemplu: o persoană solicită o informație și primește un răspuns ce nu-i este de niciun ajutor în soluționarea problemei întâmpinate. Soțul o întreabă pe soție unde îi este cravata preferată, iar soția îi spune ca el mereu dă vina pe ea pentru tot ce se întâmplă. Soțul continuă să-i răspundă din Părinte spunând că ea e vinovată pentru că el niciodată nu reușește să găsească nimic (tranzactie AA cu contratransfer CP). Situația poate să degenereze foarte ușor din acest punct și dialogul de închide.

3.Tranzacții ascunse

  • Sunt tranzacțiile ce au un mesaj ascuns, ce par să comunice ceva, dar care de fapt au un scop secundar.
  • Este tipul de tranzacție ce pornește dintr-o stare a Eului și pare că vizează o anumită stare a Eului interlocutorului, însă de fapt vizează o cu totul alta. Spre exemplu: o persoană ce solicită o informație, vizând aparent obținerea informației respective, însă scopul sau este cu adevărat altul (tranzacție aparentă AA, dar cu mesaj ascuns către P sau C). Mesajele comerciale par să vizeze un dialog cu un Adult, dar de fapt se adresează prin mesajul lor psihologic unui Părinte sau Copil. Aceste tranzacții se pot termina cu bine, dacă cel vizat poate să identifice ce i se întâmplă și răspunde din starea de Adult.

Individul selectează felul în care răspunde la stimul, iar nivelul de conectare la sine și la lumea din jur dă startul tipului de tranzacții.

Este foarte important de reținut faptul că putem controla doar cum ne impactează ceva din exterior și cum alegem să răspundem la acel ceva, restul e doar tortura psihică.