Poveștile terapeutice oferă înțelegere dintr-o perspectivă colorată asupra complexității psihicului uman.

Cu mult timp în urmă, într-un sătuc, se găsea un loc cunoscut drept „Casa celor 1000 de oglinzi”.

Într-o zi, un cățeluș mititel, vesel din fire, aflând de acest loc, s-a hotărât să-l viziteze. Când a ajuns, entuziasmat sărea fericit pe scări și a intrat în casă. S-a uitat pe hol cu urechiușele ridicate și dând din coadă. Spre marea sa surpriză, s-a trezit privind la alți 1000 de cățeluși fericiți, care dădeau din coadă ca și el. A zâmbit și a primit înapoi 1000 de zâmbete, la fel de calde și prietenoase. Când a plecat, s-a gândit: „Este un loc minunat. Mă voi întoarce să-l vizitez!

În același sat, alt câine care nu era la fel de fericit ca primul s-a hotărât și el să viziteze casa. A urcat cu greu scările, cu coada între picioare și capul plecat. Când a văzut 1000 de câini neprietenoși uitându-se la el s-a speriat și s-a zbârlit pe spate, mârâind. Când ceilalți 1000 de câini au început și ei să mârâie, a fugit speriat. Odată ieșit afară s-a gândit: „E un loc îngrozitor, nu mă mai întorc acolo niciodată!”

Poveste japoneză

 

Oamenii din jurul nostru sunt oglinzile noastre, ei reflectă ceea ce suntem. Când nu ne place de cineva, de fapt acel cineva ne amintește de o trăsătură din noi înșine pe care nu o acceptăm, lucru care se întâmplă și invers, când ne place de cineva.

Eul și Mecanismele sale de apărare

Eul este o interfaţă cu restul aparatului psihic, precum şi între psihicul individului, ceilalţi și mediul social. Eul asigură funcţionarea psihică într-un sistem deschis și ajută să trăim sentimentul identităţii, individualităţii, unităţii, continuităţii, conştiinţei şi conştienţei.

Eul are diverse mecanisme de apărare, pe care le folosește în diferite situații. Acestea sunt reacţii la situaţii provocatoare de stres, în care Eul nu mai este capabil să facă faţă cerinţelor şi să-şi păstreze intenţia de cooperare, elaborând strategii curente de răspuns de câte ori se simte ameninţat şi incapabil de a face faţă.

Proiecția este unul dintre ele, iar prin intermediul acestui mecanism oamenii manifestă în lumea exterioară gânduri, sentimente și dorințe inconștiente, pe care le refuză și pe care le atribuie altora.