Modul de a oferi validare și recunoaștere se face prin mici gesturi, indispensabile supraviețuirii fizice și psihice ale individului. Aceste unități de recunoaștere au un rol important în felul în care ne percepem și cum ne raportam la lumea din jurul nostru, având și importante consecințe comportamentale. În Analiza Tranzacțională, aceste unități de recunoaștere poartă numele de strok-uri.

Despre tipurile de unități de validare

Unitățile de recunoaștere sunt de mai multe feluri: pozitive, negative, fizice, verbale, non-verbale, externe, interne, autentice, false, condiționate sau necondiționate. În funcție de felul în care le primim și de ceea ce conțin, ele ne transmit mesajul „ești OK” sau „nu ești OK”.

Strok-urile negative sunt foarte impactante, deoarece suntem structurați să le percepem puternic. Acest fapt vine prin prisma instinctului de conservare, ce ne determină să reacționăm cu o mai mare viteză și energie stimulilor negativi, decât celor pozitivi.

Strok-urile necondiționate negative, nu au valoare constructivă, doar conduc la decizii distructive, în timp ce strok-urile condiționate pozitive și negative sunt folosite pentru a influența comportamentul.

Să dam câteva exemple:

  • Strok-urile necondiționate negative – toată ziua nu faci nimic, ești un leneș și nu o să reușești nimic în viață, sau cu moaca asta doar nu crezi că o să te placă vreo fată veodată. Lucrurile negative pe care le spunem, fără să urmărim ceva anume, dar care au efect distructiv asupra persoanelor cărora le sunt adresate.
  • Strok-urile condiționate pozitive și negative – îmi place cum te îmbraci, ai gust, sau ești atât de aerian, dacă o să pierdem contul e doar vina ta. Lucruri negative sau pozitive, pe care le spunem pentru a schimba un comportament, o decizie, o concluzie.

Strok-urile pozitive (interne sau externe, fizice, verbale sau non-verbale) sunt cele ce ne propulsează, cele ce generează stări pozitive, ce dezvoltă creșterea stimei de sine și transmit mesajul „ești OK”.

Cu toții avem nevoie să fim văzuți, apreciați, încurajați și motivați, pentru a ne dezvolta sănătos și a avea un parcurs echilibrat în viață. Un experiment grăitor cu privire la importanța strok-urilor pozitive, a fost făcut cu referire la nou-născuții ce nu sunt ținuți în brațe și nu primesc afecțiunea mamei. Rezultatele unui astfel de experiment au arătat că nou-născuții ce nu primesc afecțiune fizică și emoțională, se sting.

Importanța oricărei forme de recunoaștere

Fiecare persoană are nevoie de o anumită cantitate de strok-uri pentru a supraviețui, iar aici intră orice tip de strok. Greutatea de a fi invizibil, de a nu conta pentru nimeni, e mai mare decât nevoia de a primi strok-uri pozitive, așa că oamenii ce nu primesc încurajări pozitive se mulțumesc cu cele negative, și ajung să creadă că doar asta merită, sau că doar asta există.

Pornind de la această idee, putem începe a înțelege foarte multe lucruri despre tipuri de comportamente distructive sau auto-distructive.