Paranoicul nu are încredere în sine și cu atât mai puțin nu are încredere în cei din jur.

Totul este o conspirație la adresa sa și în tot este vorba doar despre el. Povestea sa este una tristă, una plină de teamă, anxietate și neîncredere, însă povestea celor ce sunt în relație cu un paranoid este și mai tristă.

Paranoia cunoaște multe grade și tipuri, dar aici subiectul îl reprezintă forma cea mai uzuală pe care o ia paranoicul pasional.

Cum știi că ești în relație cu un paranoid 

Acolo unde omul normal vede o întâmplare ca fiind accidentală sau o coincidență, paranoicul vede intenție. Acolo unde tu vezi prietenie și exprimare liberă, el vede trădare și amenințare la persoana sa.

Presiunea pe care o simți în ceea ce privește stilul tău de viață merge într-o direcție de izolare și de rupere a libertăților, libertatea de a mai ieși cu prietenii, libertatea de a avea prieteni de gen diferit de al tău, libertatea de a te exprima așa cum ești (vestimentar, verbal, comportamental, etc) și temerile ce se nasc în tine cu cât trece timpul.

Partenerul tău are obișnuința să facă o scenă când te întâlnești cu prieteni, sau prieteni de sex opus? Are tendința de a te acuza de lipsă de loialitate, înțelegere față de persoana sa, să te critice pentru cum te exprimi? Te simți controlat și urmărit în diferite forme (controlul telefonului, conturilor, pe rețelele de socializare, etc)? Obișnuiești să spui că dacă partenerul tău e gelos înseamnă că ține la tine?

Ce e greșit

Gelozia este unul dintre simptomele ușoare pe care le poate lua forma asta de paranoia pasională, dar poate escalada îngrijorător. Gelozia face rău ambelor părți, dar mai ales celei care alege să plece capul prea mult de dragul persecutorului.

Efectul este trist și periculos, începi să renunți la tine și la cine ești, pentru cineva ce se gândește doar la sine și, ajungi să te simți prizonierul propriei tale vieți.

 

Ai grijă ce partener alegi, privește mai adânc și mai departe de aparențe, atât în tine cât și în cel pe care-l alegi să-ti fie alături.