Tipul de atașament se formează în copilărie, iar în funcție de tipul creat putem întâmpina sau nu probleme în relațiile cu cei din jur.

Atașamentul se referă la legătura emoțională profundă pe care o dezvoltăm în primii ani de viață, în primul rând cu părinții. Acest mod de interacționare cu părinții devine modelul de relationare după care ne vom ghida în relațiile viitoare. Odata format, acest tipar de atasament ne va însoți în viață și va influența modul în care relaționăm cu cei din jur.

Teoria atașamentului face referire la trei stiluri de atașament:
Atașamentul securizant, ce se formează atunci când mama a fost disponibilă pentru a îndeplini nevoile.
Atașamentul evitant, ce este prezent la copiii care au fost expuși în repetate rânduri la aversiune din partea mamei, față de contactul fizic și exprimarea emoțională.
Atașamentul anxios, ce este reprezentat de imposibilitatea copilului de a se baza pe sprijinul părintelui, pentru că acesta nu a fost disponibil în repetate rânduri.

Despre atașamentul evitant

Persoanele care dezvoltă acest stil de atașament nu au suficientă încredere în ceilalți și, chiar dacă stabilesc relații pe termen lung, nu ajung la relații intime profunde.

Cum se manifestă 
Persoanele cu un astfel de atașament tind să-și reprime emoțiile, nu sunt dispuse să și le dezvăluie, nu se simt foarte confortabil în intimitate cu cineva și sunt și mai puțin dornice să solicite ajutorul celorlalți. De asemenea, au tendința să fie pesimiste și au tendința obsesivă de a crede că se pot baza doar pe ele și pe nimeni altcineva, fiindu-le dificil să solicite ajutor, deoarece și-ar pune la îndoială independența.

Poți schimba stilul de atașament?
Dacă îți dorești schimbarea, este important să identifici modul în care stilul de atașament îți influențează gândurile de zi cu zi, emoțiile și comportamentele în diferite relații și situații.

Stilul de atașament este flexibil și se poate schimba în timp. Suntem sisteme deschise și putem învăța de la oamenii ce manifesta un stil de atașament securizant, putem învăța din relațiile interumane pe care le avem. Relațiile au puterea de a schimba și de a deveni resurse de vindecare, atunci când li se oferă ocazia.

 

Identifică în jur persoane cu un stil de atașament securizant și observă-le.